Menu

En trojansk hest af anti-semitisme

 

Opportunistiske ord om kærlighed til jøder og Israel kan ikke skjule, at den europæiske højrefløj har en giftig retorik af had.

De national-konservative partiers angreb på muslimer og samtidige Israel-venlige retorik rummer en trojansk hest af antisemitisme.

Lørdag den 31 marts havde de såkaldte Defence Leagues arrangeret en EU-dækkende manifestation i Århus i et forsøg på at etablere en europæisk anti-muslimsk bevægelse. Arrangementet kom hurtigt efter mordene i det sydvestlige Frankrig begået af en selv-erklæret al-Qaida-tilhænger, så de havde en rig politisk kapital at trække på.


Mordene i Toulouse blev en delikat sag i den franske valgkamp, især for Marine Le Pen. Længe før drabene gjorde Le Pen flittigt kur til Frankrigs jødiske samfund, selv mens hendes far, – grundlægger af det national-konservative ” Front Nationale ”, – Jean-Marie Le Pen, – måneden før var blevet dømt for at anfægte forbrydelser mod menneskeheden ved at sige, at den nazistiske besættelse af Frankrig “ikke var særlig inhuman “. Marine var nødt til at lægge afstand til sådanne udtalelser uden at tilbagevise hendes far personligt eller virke fremmedgørende på hans tilhængere. For at gøre det måtte hun snøre sig ind i en af hende ofte udtrykt islamofobi (dele af Frankrig, sagde hun, lider af en slags muslim “besættelse”) og lancere en nyopfunden “philozionisme” (kærlighed til zionismen), som endog blev udvidet med en tête à tête med Israels FN-ambassadør .

Næsten alle europæiske højreorienterede partier er kommet op med den samme giftige cocktail. Den hollandske MP Geert Wilders, leder af anti-immigrant partiet Partij voor de Vrijheid , har sammenlignet Koranen med "Mein Kampf ". I Tel Aviv i 2010, erklærede han frejdigt, at “Islam truer ikke blot Israel, Islam truer hele verden. Hvis Jerusalem falder i dag, vil Athen og Rom, Amsterdam og Paris falde i morgen.”

Filip Dewinter, leder af Belgiens Vlaams Belang parti, der voksede ud af Vlaams Blok flamske nationalistiske parti, – mange af hvis medlemmer samarbejdede med nazisterne under Anden Verdenskrig, har foreslået en kvote på antallet af unge belgisk-fødte tilladte muslimer i offentlige svømmehaller. Dewinter kalder jødedom “en af grundpillerne i det europæiske samfund”, men I hans omgangskreds findes flere antisemitter, alt imens hævder han, at “multi-kultur … ligesom AIDS svækker modstanden i den europæiske krop”, og at “islamofobi er en pligt”.

Men den mest rabiat islamofobisk europæiske philozionist er dog Heinz-Christian Strache, lederen af Det Østrigske Frihedsparti, der har sammenlignet udlændinge med skadelige insekter, og de der omgås dem med nynazister. Dog hvor finder vi Strache i december 2010? – I Jerusalem sammen Dewinter, der støtter Israels ret til at forsvare sig selv.

I Skandinavien er anti-immigrant partiet Dansk Folkeparti en højrøstet tilhænger af Israel. Og Siv Jensen, leder af det norske Fremskridtspartiet ligeledes en markant tilhænger af Israel. Hun har advaret om den snigende islamisering af Norge. Men i Skandinavien er anti-semitismen dog ikke længere væk, end at f.eks. DF-eren Søren Krarup om Georges Brandes i 1960 skrev: “På grund af sit jødiske blod var han uden pietet for, og samhørighed med, landets fortid”. Sofie Bak kalder i afhandlingen Studier i dansk antisemitisme 1930-1945 Krarups standpunkt for antisemitisk :

"Det var ikke modvilje mod et menneske (Brandes), som tilfældigvis var jøde, men modvilje mod et menneske, fordi han var jøde." Samme Krarup forsvarer ihærdigt Luthers anti-semitiske skrift: Von den Juden und ihren Lügen. Skriftet har formuleringer, så man, hvis man citerede derfra i moderne kontekst, ville komme på kant med § 266 B i Straffeloven. – I sit forsvar bringer Krarup det ind i det, han kalder teologisk kontest, hvilket dog ikke kan bortforklare, at netop Luther af nazisterne blev taget til indtægt for berettigelsen af de nazistiske jødeforfølgelser og under 2. Verdenskrig og det faktiske forsøg på at udslette de jødiske europæere. Baggrunden for skriftet var Luthers frustration over, at han på trods af sin reformerede kristendom ikke kunne overtale jøderne til at konvertere.

Den fremmeste philozionist i Dansk Folkeparti er udenrigsordfører Søren Espersen, der på sin blog på Jyllands Posten har travlt med at docere i en pro-zionistisk holdning i den israelsk-palæstinensiske konflikt, at forsvare de folkeretsstridige israelske bosættelser på Vestbreden og at sætte konflikten ind i en anti-islamisk og anti-immigrant kontekst.

I Storbritannien spottes EDL lederen Tommy Robinson, ved sine offentlige fremtrædender med en Davidsstjerne, mens man på organisationens anti-immigrant-stævner kan læse bannere med teksten: “Der er ikke plads til de fascistiske islamiske Jøde Hadere i England”.

På den måde er jøden, – den sagnomspundne rodløse verdensborger, nu pludselig blevet indbegrebet af europæisk kultur, “os” mod “dem”, hvor muslimerne kan gives rollen som “dem”? Det er ikke så enkelt. For det første er “traditionel” antisemitisme ikke helt fordampet. Kig på Ungarn, hvis ultra-nationalistiske Jobbik Parti står for hårdnakket Holocaust-benægtelse, og Litauen, hvor revisionistiske parlamentsmedlemmer hævder, at jøderne var lige så ansvarlige som nazisterne for Den 2. Verdenskrig.

Hvad mere er, den “philosemit”, der bekender at elske jøder og tillægger dem overlegen intelligens og kultur, er ofte (men ikke altid) en anden inkarnation af en antisemit. Han forventer negative kvaliteter hos dem ved både at se “Jøde” som en samlet race kategori.Under den beundrende overflade er philozionismen ikke en rigtig vurdering af jødisk kultur, men snarere en opportunistisk godkendelse af israelsk nationalisme og magt.

Højrekstremistisk Defence League møde i Aarhus 31 marts 2012: Foto: Simon Wedege.

Faktisk kan du gladeligt tilmelde dig til både antisemitismen og philozionismen. Den national-konservative norske terrorist Anders Behring Breivik beskriver sig selv som “pro-zionistisk”, mens hans fredigt hævder, at Europa har et “betydeligt jødisk problem”. Han ser sig selv som samtidig anti-nazistisk og pro-monokultur. British National Partys Nick Griffin kaldte engang Holocaust “Holohoax”, – holocaustbenægternes nedsættende skælsord for holocaust. Efterfølgende gik Nick Griffin ud og støttede Israel i dets krig “mod de muslimske terrorister”, og dagen efter Oslo-massakren og børnemordene på Utøya tweetede han nedsættende, at Breivik var en “zionistist”.

De fleste jøder, bortset fra den israelske højrefløj, lader sig ikke narre.De ser hele nazismens ikonografi – skadedyr og fremmedlegemer, smitsomme sygdomme og fremmede værdier – presset i brug igen, men denne gang rettet mod muslimer. De forstår, at “min fjendes fjende” nemt kan mutere til “med venner som disse …”.

Philozionismen i de europæiske national-konservative partier er blevet gransket mest nøje af Adar Primor, udlandsredaktøren på avisen Haaretz. Han insisterer på, at “de ikke reelt har smidt deres åndelige DNA overbord, og de ikke er på udkig efter andet end en jødisk syndsforladelse, som skal bringe dem tættere på den politiske magt. “


Tilsvarende har Dave Rich, – talsmand for EU Security Trust (CST), der overvåger antisemitiske hændelser i Storbritannien, udtalt, at de højreekstremistiske philosemitter “må tro, at vi er temmelig dumme, hvis de tror, at vi bliver indtaget af dem. I det øjeblik opfattelsen af deres politiske gevinst forsvinder, er de tilbage til udgangspunktet. Vi vil helt afvise deres idé om, at hvis de hader muslimer, så de kan lide jøder. Hvad der rammer et samfund på ét tidspunkt kan meget let gå videre til et målrettet offer på et andet tidspunkt, hvis klimaet forandrer sig. “ Dave Rich’ ord, blev udtalt før mordet på jøderne i Toulouse, nu lyder de skræmmende forudseende.

Formanden for det franske jødiske samfund, Richard Pasquier, bedømmer Marine Le Pen til at være farligere end hendes far.

Som reaktion på massakrerne i Toulouse samlede det jødiske og det muslimske samfund sig i stille manifestation på byens centrale plads. Byens jøder og muslimer havde indset, at det var vigtigt at huske hinanden på, at i sidste ende er racisme er vilkårlig.

Last modified onWednesday, 15 August 2012 21:05

Log In

Log in with Facebook

Forgot your password? / Forgot your username?