Menu

Wikileaks: Fortrolige dokumenter om Guantanamo-fangere lækket

alt

Over 800 hemmelige dokumenter fra Guantanamofængslet på Cuba udgivet på internettet.

Wikileaks organisationen der lækker fortrolige dokumenter på internettet, har netop startet med at udgivet over 800 hemmelige dokumenter med detaljeret oplysninger, om fangerne fra det amerikanske ”krig mod terror” fængsel, Guantanamolejren på Cuba.

De lækkede dokumenter er alle memoranda fra Joint Task Force Gutanamo (JTF-GTMO) som er den enhed der har ansvaret for Guantanamolejren, til USA's sydlige militærkomando i Miami, Florida.

De er alle skrevet i perioden mellem 2002 og 2008 og mærket som ”hemmelige” og indeholder blandt andet oplysninger om en fange, burde fastholdes i fangeskab eller løslades og overføres til sin egen stats eller en anden stats varetægt.

Guantanamolejren er et amerikansk militærfængsel i Guantanamo Bay på Cuba, etableret af den tidligere amerikanske præsident George W. Bushes administration, som led i den amerikanske stats efterforskning af terrorangrebet 11. september 2001 på World Trade Centret i New York.

Fængslet har affødt store protester over hele verdenen særligt fra menneskerettighedsorganisationer, der er bekymret om rapporter om tortur og det faktum at fangerne tilbageholdes, uden at være blevet stillet for en dommer.

Den nuværende amerikanske præsident Barack Hussein Obama lovede, under starten af sin præsidentvalgkamp i 2008 at han ville lukke Gutanamolejren og beskrev fængslet som et sørgeligt kapitel i amerikansk historie. I flere TV shows gentog han sit budskab om at lukke Guantanamo og lovede i 2009 "Guatanaom Bay, vil være lukket ikke mindre end et år frem"

Dette løfte har dog vist sig at være svært at få ført ud i livet, for præsident Obama. Her mere end to år efter er Guantanaomfængslet ikke lukket og kun ganske få fanger er blevet kørt igennem det amerikanske retssystem eller løsladt.

 

Seneste update opdateres løbende.

25 april:alt

Dokumenter afsløre at Habib og David Hicks blev udsat for tortur under afhøringer.

Kilde. the Australian

 

 Dokumenter viser at mange af fangerne på Guantanamo er "ikke farlige" skriver BBC.

"220 blev erklæret som farlige terrorister, men 150 var uskyldige afghanere og pakistanere."

 "Pentagon siger at lækket af Guantanamo dokumenter, skader USAs anti-terror bestræbelser"

 

Last modified onSunday, 18 August 2013 14:47

Log In

Log in with Facebook

Forgot your password? / Forgot your username?